Cuma, Kasım 25, 2005

Edebiyatta Ölüm ve İntihar - Aşk -

Müslüm Yücel... Geç fark ettiğim bir edebiyatçı. Yazıları ilgi çekici. Kitabının küçük bir kısmını sizlerle paylaşmak istiyorum...

"Dinlerin en ucuzudur aşk. Aşk ve din arasında kadının aldığı rol peygamberliktir. Kul ve aşka inanacak olansa erkek. Kimsenin yapabileceği birşey yoktur. Çünkü aşk stratejisini insan ancak aşık olmadığı zaman kullanabilir. Aşık olduktan sonra bütün stratejiler kadının lehindedir. Kadın aldatacaktır. Nasıl? Aldatmaya başladığı an kadının yaptığı ilk iş erkeği kendi çevresinin dışına çıkartmaktır, onu gülünç duruma sokmaktır. Kadın arkadaşlarıyla bunun keyfini yaşar, nasılsa bir aptal hala onu sevdiğini söylemektedir. Hatta karşılaşma anında bir tebessüm yayılır, içten bir gülümsemenin, birazdan kahkaha olacağı bellidir. "Herkesin bir korkusu vardır, ahmak olmaktansa kalleş olmak." Kadınlar asla ahmak olmazlar ve kadının öğreteceği an büyük sanat, şudur, sana açıkgözlü olmayı öğretecektir. "Bir kadın yüz kadından daha fazlasını öğretir" hem de.

Ve Gerçek;
"Sana gelmek için başka adamı bırakıp kaçan kadın, bir başkası için de seni bırakıp kaçacaktır. Seni büyülemek için ne yapıyorsa, senin yerine bir başkasını büyülemek için de yapacaktır."

Diyelim ki kadın sevdi ve sevdiği uzakta. Böylesi zamanlarda kadınlar kadınlarla dertleşmezler, bir erkek bulup dertleşirler; sevgililerini ne kadar çok sevdiklerini anlatırlar, erkek bu sevgiden etkilenip bir şeyler imaya kalktığı zaman kadın incinir, ama adam bakışlarını denetlemeye daha dikkatli davranmaya başladığı andan itibaren bu sefer kadın daha fazla incinir.

Buna reğmen kadınlar hiçbir zaman baş kişi değillerdir, her zaman başkalarının gözüyle görülen kişilerdir. Çünkü kadınlar için güzel olmak bir ödevdir.

Aşk hallerinde erkek olmak tehlikelidir. Aşkta bir erkek kadınlaştığı oranda mutluluk sağlanabilir, gerisi laftır. Toplum ödlek kelimesini icat etmiştir ve bu icat erkeğin imajı haline gelmiştir. Kahraman ve cesur imgeleri yine erkeğe yüklenmiştir. Yok böyle bir şey. Aşkta kahramanlık ve cesaret boynuzlanmayı kabul etmektir. Kadın erkeği entelleştirirken, kendisi maçoyu oynar ve erkek bu maçoyu fark ettiğinde yeni bir sıfat kazanır:Enayi.

Bir kadın, eğer budala değilse, eninde sonunda bir insan yıkıntısıyla karşılaşır ve onu kurtarmaya çalışır. Ama bir kadın, eğer budala değilse eninde sonunda akıllı, sağlıklı bir adam bulup onu yıkıntıya çevirir. Her zaman başarır bu işi. Çünkü kadın "düşman bir ırktır, Almanlar gibi."

Ve Erkek.
Erkek ne zaman aşıktır? Sevdiği kadını iç çamaşırından kıskandığı zaman..."

(Edebiyatta Ölüm ve İntahar - Müslüm Yücel)

Aynı kitaptan ilgi çekici bulduğum birkaç kısımı daha eklemeyi düşünüyorum. Tek amacım, daha önce fark etmediyseniz bu edebiyat insanını, ve kitaplarını daha fazla tanımanızı sağlamak.

./..

Hiç yorum yok: